Girişimcilik ve Kariyer Kulübü Tarafından “Üretimde Kümelenme ve İstihdam” Paneli Düzenlendi

06.04.2016

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda Girişimcilik ve Kariyer Kulübü ile ÜTSO işbirliğiyle düzenlenen “Üretimde Kümelenme ve İstihdam” konulu panel yapıldı. Panelde konuşmacı olarak OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Yönetim Kurulu Üyesi Gülnaz Karaosmanoğlu, Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Hakkı Eraslan bulunurken; üniversitemizden de Rektör Yardımcısı ve Ünye İİBF Dekanı Prof.Dr. Tevfik Noyan, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sebiha Kablay ve Yrd Doç. Dr. Hakan Yazarkan, öğretim elemanları ve öğrencilerin yanı sıra ÜTSO Başkanı Durmuş Zor da katıldı.

Panelin açılış konuşması yapan Ordu Üniversitesi Girişimcilik ve Kariyer Kulübü Akademik Danışmanı Doç.Dr. Gürol Özcüre; “Girişimcilik ve Kariyer Kulübü olarak bundan önce birçok etkinlikte beraber olduk. Bugün bu panelde özellikle üniversite ve sanayi işbirliğini de sağlayacak şekilde Ankara OSTİM’den (Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi) gelen konuşmacıların, sizleri özellikle iş hayatına atıldıktan sonra karşılaşacağınız konularda yararlı olacak konularda aydınlatacaklar” dedi.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Üretmeden olmaz arkadaşlar. Üretmek zorundayız. Peki üretmezsek ne olur? Dünya’daki manzaraları hep beraber seyrediyoruz. Üreten insanlar, üretmeyenlerin kaderini tayin ediyor” diyerek üretim yapma çağrısı yaptı.

- “Biz üreten bir bölgeden geliyoruz”-

Panelde öğrencileri bilgilendiren OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın; “Biz üreten bir bölgeden geliyoruz. Üretmek, üretim yapmak gerçekten sihirli bir iş, anlamlı bir iştir. Bizim bölgemizi kuran rahmetli Cevat Dündar bir meslek lisesi mezunu, Kırşehirli ve kendisi üretim yapan bir adam ve de ahilik kültürüyle yetişmiş bir adam. Ahilik kültürü gerçekten önemli. Üretmeden tüketmeyi hak etmeyen bir kültürden bahsediyorum. Kurucumuz tek başına bir yolculuğa çıkıyor ve Ankara’da sanayi şehri kurmak için çaba harcıyor. Bütün engelleyici sistemler karşısına çıkıyor. Belediyesinden o gün ki idarelere kadar ama yılmıyor. 2 bin adamı topluyor ve örnek gösterilen OSTİM’i kuruyor. Şu anda bu bölgede 5 bin 200 işletme faaliyet gösteriyor, 50-60 bin civarında insan ekmek yiyor ve OSTİM’de üretilen bu ürünler Amerika, Almanya, Ortadoğu’ya satıyor. OSTİM’de bir Ahmet ustanın yaptığı ürünün dünyada karşılığı var. Bu bize çok keyif veriyor”dedi.

- “Üretmeden olmaz, üretmiyoruz” -

“Şu anda bulunduğumuz ortamlarda üretmeden de olur. Üretim yapmak şart mı? gibi yanlış yerlere geldiğimiz zamanlar oluyor” diyerek sözlerine devam eden Aydın; “Bu serbest piyasa ekonomisi bizi ‘hizmet sektörüyle geçiniriz, işimizi hallederiz’ gibi düşüncelere itebiliyor. Üretmeden olmaz arkadaşlar. Üretmek zorundayız, peki üretmezsek ne olur? Dünya’da ki manzaraları hep beraber seyrediyoruz. Üreten insanlar, üretmeyenlerin kaderini tayin ediyor. Teknolojiyi üretenler, bilgiyi üretenler, üretmeyenlerin ne yapması gerektiğini, ne yapmaması gerektiğini, ne giymesi gerektiğini, ne yemesi gerektiğini, ne içmesi gerektiğini onlar tayin ediyor. Buradan nasıl çıkacağız? Buradan çıkmazsak ne olur? 1975 yılında Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığında bir mühendis olarak göreve başladım. O tarihte ki milli gelir rakamları Güney Kore ile birbirine yakındı. 1960’lı yıllarda daha ilerdeyiz Türkiye olarak. Şu anda Güney Kore’nin bir şirketi, bütün ülkemizin değerlerine denk… Bu nasıl oluyor peki, onlar ne yaptı da biz yapmadık. Üretmiyoruz.” dedi.

-Üretim ‘yapalım’ demekle olmuyor-

Sadece üretim yapalım demekle olmadığını, üretilen ürünün katma değerinin yüksek olması gerektiğini vurgulayan Orhan Aydın; “Patates mi üretelim, domates mi üretelim, elbette üretelim ona dediğimiz bir şey yok, saygı duyuyoruz. Katma değeri yüksek olan ürün üretmemiz gerekiyor. Bu nasıl oluyor? Bilimi üreteceksiniz, bilgiyi üreteceksiniz, bilgiyi teknolojiye çevireceksiniz, teknolojiyi üretime çevireceksiniz. Sadece yapmış olmakta yetmiyor. Bunu dünyanın yaptıklarıyla yarıştırarak, öne geçerek ve pazarda satılabilir hale getireceksiniz. Bunu kim yapacak, köylü Mehmet dayı mı? Bunu okumuş insanlar yapacak. Bakın okumuş insanların sorumluluğu çok fazlalaşıyor. Çünkü üniversite sınavına 1 milyon küsür insan giriyor, bunun bir kısmı okula gidiyor, bir kısmı da mezun oluyor. Mezun olamayanlar, okuyamayanlar, sokakta olanların sorumluluğu okuyan insanlara kalıyor. Onlar bilgiyi, bilimi, teknolojiyi üretecek, o üretmeyen, okumayan insanlarında istihdamını sağlayarak ülkeyi kalkındıracak. Yapamazsak ne olur? Yerlerde sürünürüz, yapanlar bizi yönetir. Bu ülke bunu hak etmiyor” diye konuştu.

Panelden sonra OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydına teşekkür belgesini Rektör Yardımcısı ve Ünye İİBF Dekanı Prof.Dr. Tevfik Noyan; Prof.Dr. İsmail Hakkı Eraslan’ın teşekkür belgesini ÜTSO Başkanı Durmuş Zor; panelistlerden OSTİM Vakıf Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu’nun teşekkür belgesini ise kulüp akademik danışmanı Doç.Dr. Gürol Özcüre verdi.