Girişimcilik ve Kariyer Kulübü: Bankacılık ve Kariyer Olanakları Paneli Düzenledi

Girişimcilik ve Kariyer Kulübü’nün düzenlediği “Bankacılık Mesleği Ve Kariyer Olanakları” konulu Panel, Ünye İİBF Konferans Salonunda yapıldı. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu’ndan sonra Panelin açılış konuşmasını yapan Kulüp Akademik Danışmanı Doç.Dr.Gürol ÖZCÜRE: “Kulübümüz, öğrencilerimizin mezun olduktan sonra iş dünyasında hazırlanmaları ile ilgili geçmişte birçok faaliyet yapmıştır. Bugün de “bankacılık mesleği ve kariyer olanakları” konusuna ilişkin bizleri aydınlatacak olan Yapı ve Kredi Bankası emekli müdürü konuğumuz ve geçmişte bankacılık deneyimi de olan hocalarımızı burada ağırlamaktan büyük mutluluk duymaktayız. Onların, verecekleri bilgilerin öğrencilerimizin mezuniyetlerinden sonra bankacılık alanında istihdam olanakları açısından ufkunu açacağını düşünüyorum. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyor ve panelimizin yararlı olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra Panel kısmında konuşan Yrd.Doç.Dr.Nedim DİKMEN ise konuşmasında; “Kariyerin sonu olmayan bir gelişme yolu oluşturduğunu, kişinin hayat boyu edineceği bilgi ve deneyimlerinin bir bileşkesi olduğunu, her insanın hayatında verdiği en önemli iki kararın işini ve eşini iyi seçmesi olduğunu ifade ederek, amaç ve hedefleri belirli  kişilerin daha hayatta daha başarılı olduğunu, bu anlamda Türkiye’de kamu, yerli ve yabancı olmak üzere 12.269 Banka şubesi bulunduğunu ve bu kurumlarda yaklaşık 220 bin personel istihdam edildiğini, bankacılık sektörünün en çok elaman alan sektörlerin başında geldiğini ve özellikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları için kariyer yapmaya uygun bir alan olduğunu” söyledi.

Panelde ikinci olarak söz alan Yapı ve Kredi Bankası Giresun Şube Müdürü olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Sedat ÇAPAR konuşmasında: “Bankalar kurumsal yapıda, ekonomiye yön veren kuruluşlardır. Bu nedenle bankacılık ta prestijli bir meslektir. Toplumda saygın bir yeri vardır. Şube müdürü protokolde yer alır. Ücret yanında ikramiye, sağlık sigortası, yemek kartı vs. yan haklar sağlanmaktadır. Bankacı olmak isteyen mezunların banka ilanlarını iyi takip etmesi, iyi bir c.v. oluşturması, sınavlar hakkında bilgi edinmesi (geçmiş sınavlar vs..), gerek yazılı gerekse sözlü sınavlara giderken şık ve güzel giyinmeleri ve sınavlarda zamanı iyi kullanmalarının gerektiğini söyledikten sonra, banka sınavları  ve mülakatların nasıl yapıldığı hakkında bilgi vererek, iyi bir bankacı olmak için  önce güvenilir, ve güler yüzlü olmak, gerek müşteriler gerekse çalışanlar ile sağlıklı, tutarlı ilişki içerisinde olmak, aşırı borçlanmamak, bankayı dışarıya karşı çok iyi temsil etmek gibi özelliklerin gerekli olduğunu, yine, bankada müdür olmak için her bankanın kendine göre kuralları vardır, genel olarak bankanın satış ya da pazarlama bölümünde başlayın, 7-8 yılda şube müdürü olma olanağı var, müfettiş yardımcı olarak başladıysanız, 5-6 yılda da şube müdürü olabilirsiniz” dedi.

Ünye MYO öğretim görevlisi Atakan BÜYÜKBOSTANCI’da konuşmasında; ““Bankacılık Türkiye ekonomisinde önemli katma değer yaratan bir sektör konumunda olmasının yanı sıra sağladığı istihdam olanakları ile de oldukça önemli bir sektördür. Birer iktisadi idari bilimler fakültesi mezunu öğrencileri olarak bu sektörde istihdam sağlanan bireyler arasında yerimizi almak ve bankacılığa adım atmak istediğimizde hangi aşamalardan geçeceğiz ve başladığımız bankada ne yapacağız gibi konularda bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bankalara giriş aşaması bankanın alım yaptığı iş pozisyonuna göre değişiklik göstermektedir. Bu aşama doğrudan mülakat aşaması ile olabileceği gibi mülakat öncesi bir takım sınavlarla da gerçekleşebilmektedir. Sınavlar daha çok dikkati gerektiren genel yetenek sınavları olup mülakatlarda birebir veya grup mülakatları şeklinde olabilmektedir. Sınav ve mülakat aşamasını başarıyla geçtikten sonra bankaların gişe-operasyon, bireysel-ticari satış bölümlerinde istihdam sağlayarak kariyerimize başlangıç yapabiliriz. Yükselme olanakları tamamen performansa göre gerçekleşen sektörde 8-10 yıl gibi kısa bir sürede müdür pozisyonuna ulaşabilmek mümkündür” dedi.

Panelin oturum başkanlığını yapan Doç.Dr.Gürol ÖZCÜRE ise panelin son bölümünde ki konuşmasında: “Kendisinin de akademisyenlikten önce, 15 yıl kadar dış ticaret uzmanlığı ve yönetici olarak bankacılık yaptığını, bankacılığın fakültemiz mezunlarının bilgilerini tam olarak kullanabilecekleri ve kariyer yapabilecekleri iyi bir meslek olarak iyi bir gelir garantisi sağladığını” söyledi.

Panelin sonunda sorular bölümünde kulüp öğrencilerinin sorularını yanıtlayan panelistlerden,  Yrd.Doç.Dr.Nedim DİKMEN’in Teşekkür Belgesini, Fakülte Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Hakan YAZARKAN verdi.

Panelist Sedat ÇAPAR’ın Teşekkür Belgesini Ünye MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Hasan YILDIZ verdi.

Panelist Öğr.Gör. Atakan Büyük BOSTANCI’nın plaketini de Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Adem KULAÇ verdi.